
W mniejszych i większych miastach znajdują się przeróżne lokale gastronomiczne. W ostatnich latach prawdziwym hitem są restauracje serwujące jedynie określony rodzaj dań. Przykładem jest pierogarnia. Sprawdźmy, jakie warunki należy spełnić, aby otworzyć w swoim mieście pierogarnię z prawdziwego zdarzenia.
Zapotrzebowanie rynkowe
Kiedy zaczynamy zastanawiać się nad otwarciem jakiegokolwiek lokalu gastronomicznego, w tym pierogarnii, trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie, czy taka restauracja ma rację bytu w danym mieście, czy mniejszej miejscowości. Jeśli okazuje się, że już co najmniej kilka takich pierogarni funkcjonuje i zwykle lokale świecą pustkami, należy gruntownie przemyśleć, czy będziemy w stanie zaoferować gościom coś na tyle wyjątkowego w menu pierogowym, aby przyciągnąć ich do siebie?
Łatwiej jest tam, gdzie pierogarni nie ma lub pierogi są tylko jedną z wielu pozycji w menu w okolicznych restauracjach. Polacy kochają pierogi, zwłaszcza te tradycyjne, jakie obowiązkowo muszą znaleźć się na wigilijnym stole - z kapustą i grzybami. Cenią sobie również pierogi ruskie, na słodko, czy z mięsem. Sekretem sukcesu takiego lokalu będzie jednak zawsze idealne ciasto na pierogi. Powinno ono delikatnie otulać pyszny farsz. Jeśli do perfekcji opanowaliśmy wytwarzanie takiego ciasta lub mamy kogoś, kto potrafi to robić, można zrobić krok na przód i założyć restaurację serwującą pierogi.
Gdzie założyć pierogarnię?
Skoro zrobiliśmy już analizę rynkową i analizę konkurencji, mamy know how dla pierogarni, pozostaje nam wybrać lokal, w którym założymy restaurację. Można wynająć lub zakupić go, ale najlepiej na początek obniżyć koszty działalności poprzez wynajem. Powierzchnia lokalu może wynosić w sumie minimum około 100 mkw. Połowa przeznaczona będzie na salę konsumpcyjną, a połowa na zaplecze - kuchnię, wraz ze stanowiskami:
- do obróbki termicznej,
- do obróbki mącznej,
- do obróbki warzyw,
- zmywania,
- magazynowym.
Przyda się przyległe do lokalu pomieszczenie socjalne i obowiązkowo toaleta. Produkcja pierogów nie jest trudna i nie wymaga bardzo dużo miejsca. Być może ciekawym pomysłem będzie zaaranżowanie lokalu w taki sposób, aby kuchnia była otwarta na salę jadalną, żeby klienci widzieli kucharza lepiącego ręcznie pierogi.
Wymogi dla lokalu na pierogarnię
Niezależnie od tego, czy wynajmujemy lokal czy kupujemy go na własność, musi spełniać on określone wymagania, aby można tam było prowadzić restaurację. Wśród nich trzeba wspomnieć o takich kwestiach jak:
- gładkie, zmywalne ściany, np. pokryte kaflami,
- gładka, zmywalna, równa podłoga,
- blaty, regały i powierzchnie robocze gładkie i łatwo zmywalne,
- wentylacja - w każdym pomieszczeniu musi znaleźć się kratka wentylacyjna od wentylacji grawitacyjnej, nie należy też zapominać o odciągach stanowiskowych czyli okapach,
- punkty wodne - umywalki i zlewy, z ciepłą i zimną wodą, wraz z odprowadzeniem do kanalizacji,
- zorganizowanie obieralni warzyw - osobnej względem kuchni,
- zorganizowanie zmywalni.
Lokal gastronomiczny musi zostać odebrany przed oficjalnym otwarciem dla klientów. Dlatego właściciel pierogarni powinien zgromadzić takie dokumenty jak:
- dokumentacja HACCP oraz Księga GHP-GMP dla Pierogarnii lub HACCP dla Małej Gastronomii,
- orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych,
- umowa najmu,
- umowa na odbiór śmieci,
- zaświadczenie o mikrobiologicznym lub chemicznym badaniu wody przez Inspekcję Sanitarną,
- zaświadczenie o drożności wentylacji od kominiarza,
- projekt technologiczny lokalu.
Naturalnie cały lokal pierogarni musi mieć odpowiednie wyposażenie, w tym krzesła i stoliki dla gości, wygodne lady i powierzchnie robocze dla kucharzy, czy lodówki, zmywarki gastronomiczne i tym podobne.
Ile to kosztuje?
Oszacowanie kosztów otwarcia pierogarni jest trudne. Wszystko zależy od indywidualnych decyzji właścicieli, tj. czy zechcą wynająć czy kupić lokal? Czy jest on już przygotowany pod względem technicznym do prowadzenia działalności gastronomicznej? Czy mamy do dyspozycji stoły, krzesła i sprzęty kuchenne? Cała inwestycja może kosztować od kilkudziesięciu tysięcy złotych do nawet 200 000 zł i więcej.