Turecki lub grecki kebab to jedno z ulubionych szybkich dań na wynos wśród Polaków. Można je kupić w restauracjach, barach przydrożnych czy w zwyczajnych budkach gastronomicznych i food truckach.
Popularność kebaba sprawia, że może on stać się naszym złotym pomysłem na biznes. Jak otworzyć mobilny punkt gastronomiczny z kebabem? Jakie warunki sanitarne musi spełniać?
Wymagania dla wyposażenia food trucka
Food truck czyli samochód serwujący jedzenie na wynos to pomysł na gastronomiczny biznes przy ograniczonym budżecie przedsiębiorcy. W całej Polsce działa kilka tysięcy food trucków. Sprzedają one zapiekanki, hot-dogi, kurczaki z rożna, hamburgery, frytki i wiele innych szybkich dań. Kebaba także można zamówić w mobilnym punkcie gastronomicznym.
Chcąc go samodzielnie otworzyć, warto wiedzieć, jakie wymagania ma spełnić samochód przeznaczony na food trucka. Powinien być on wyposażony:
- w ściany, blaty i podłogi wykonane z gładkiego, łatwo zmywalnego, nienasiąkliwego materiału,
- punkty wodne, czyli umywalka do mycia rąk lub zlew z mydelniczką, punkt wodny do mycia narzędzi gastronomicznych, z wodą ciepłą i zimną (dlatego potrzebny jest przepływowy podgrzewacz),
- spływ nieczystości - baniak na ścieki,
- urządzenia chłodnicze i mroźne (lodówki i zamrażarki), wraz z termometrem, dla celów monitorowania na bieżąco temperatury,
- sprzęt do obróbki cieplnej - grill, kuchenka, frytownica, piec, piecyk,
- indywidualny odciąg stanowiskowy, tj. okap nad opiekaczem do kebaba,
- blat roboczy - gdzie tylko jest to możliwe ze względu na ograniczoną przestrzeń food trucka,
- półki, szafki i schowki,
- kosz na śmieci z pokrywą,
- szafka na odzież.
Nie można w food truckach prowadzić obróbki warzyw, dlatego zakup gotowych sałatek i surówek oraz frytek mrożonych to norma w takich punktach gastronomicznych. W każdym punkcie mobilnym z kebabem, przy umywalce musi się znaleźć mydło i jednorazowe ręczniki, które są najbardziej higieniczne.
Żywności nie wolno przechowywać w tym samym miejscu, co środki chemiczne. Muszą one znaleźć się w oddzielnych szafkach. Wymogiem jest, aby zawrzeć umowę z firmą dokonującą odbioru tłuszczy - frytury itp.
Do wyposażenia food trucka konieczny jest opiekacz do kebaba, najlepiej gazowy - koszt od 3,5 tys. zł za najmniejsze urządzenie do nawet 7 tys. zł. Potrzebny będzie także nóż elektryczny do skrajania kebaba, który ułatwi i przyspieszy pracę przy serwowaniu dań gościom. Nóż kupić można za niecałe 500 zł, ale też są egzemplarze za 3 tys. zł. Słaby nóż szybko się psuje, dlatego warto zainwestować w jakościowe rozwiązanie.
W Polsce popularne są kebaby w bułce lub tortilli, dlatego przyda się w food trucku opiekacz gastronomiczny. Koszt zakupu to 150-200 zł. Można też serwować kebaba z frytkami (gyros z frytkami w Grecji bije rekordy popularności), ale do tego trzeba nabyć frytkownicę gastronomiczną. To koszt od 100 zł za podstawowe rozwiązanie.
W food trucku powinniśmy mieć też ladę chłodniczą z sałatkami. Jej koszt to od 4 do 8 tys. zł. Przyda się także szafa chłodnicza na zimne napoje - kupimy ją w cenie nieco mniej niż 2 tys. zł.
Sprzedaż mięsa - kebaba w ruchomym punkcie gastronomicznym
Mięso surowe i upieczone - gotowy kebab, nie mogą być przechowywane obok siebie. Na surowym mięsie jest wiele bakterii, które mogą przedostać się do mięsa przeznaczonego do serwowania klientom. Nie można też kroić mięsa upieczonego tym samym nożem i na tej samej desce, co mięsa świeżego.
Sprzedaż mięsa w food trucku, czyli w ruchomym punkcie gastronomicznym jest dopuszczalne przez SANEPID, ale trzeba pamiętać o kilku ograniczeniach. Mięsa w przyczepie food trucka nie można doprawiać. Na szczęście w przypadku kebaba kupuje się gotowy, zamrożony blok mięsny do zawieszenia na grillu/opiekaczu.
Do odbioru mobilnego punktu gastronomicznego przez SANEPID konieczne są:
- dowód rejestracyjny pojazdu - samochodu lub przyczepy,
- umowa na odbiór śmieci i zużytego tłuszczu,
- książeczka sanepidowska właściciela/pracowników,
- HACCP dla Kebaba oraz GHP-GMP (Zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej),
- badanie wody, jeśli jest to kranówka.
Łączne koszty biznesu
Mobilny kebab wymaga przede wszystkim zakupu samochodu lub przyczepy, najlepiej od razu dostosowanych pod biznes gastronomiczny. Sam używany samochód można kupić za 20-25 tys. zł, ale jego dostosowanie pod kątem sprzedaży i przygotowania kebabów pochłonie jakieś 5-10 tys. zł. Za używany gotowy food truck można zaś zapłacić 22-28 tys. zł. Koszty sprzętu gastronomicznego to kolejne ponad 10 tys. zł. Łącznie na otwarcie takiego biznesu trzeba mieć minimum około 50 tys. zł, wraz z zapasem na zakup gotowych surówek, frytek, kartonów i opakowań do kebaba i samego mięsa mrożonego.