Agroturystyka jest stosunkowo młodą dziedziną w Polsce, w której można zarabiać. To pomysł zarówno na wypracowanie dodatkowego dochodu, głównie dla osób prowadzących gospodarstwo rolne, jak i alternatywa dla krajowej i zagranicznej turystyki wielkomiejskiej. Zamiast jeździć do popularnych kurortów turystycznych, wielu turystów szuka czegoś zupełnie innego, a gospodarstwo agroturystyczne może im to zapewnić. Jak otworzyć taki biznes?
Dobry pomysł dla rolników
Prowadząc hodowlę trzody chlewnej, kur czy też posiadając pole, na którym uprawiamy zboża lub warzywa, można uzyskać dodatkowy dochód z tytułu goszczenia u siebie w domu turystów. Wystarczy mieć dużą nieruchomość lub możliwości rozbudowania dotychczas zajmowanej części mieszkalnej gospodarstwa rolnego, aby już wkrótce móc zaoferować turystom usługi agroturystyczne. To popularna, zwłaszcza wśród rodzin z małymi dziećmi, forma odpoczynku z dala od wielkomiejskiego zgiełku, na łonie natury. Dla klientów poszukujących ofert agroturystycznych obecnie liczy się m.in.:
- korzystna lokalizacja - np. w pobliżu miejsca zamieszkania lub atrakcyjnych turystycznie regionów - na Mazurach czy w górach;
- bogata oferta usług dodatkowych;
- komfortowe warunki noclegowe.
Rolnicy posiadający już działkę i obiekt budowlany za miastem, w czystym regionie Polski, poniosą znacznie niższe koszty rozpoczęcia agroturystycznego biznesu niż osoby, które dopiero będą musiały kupić działkę i budynki, a następnie dostosować je pod kątem agroturystyki. W pierwszym przypadku koszty mogą zmieścić się nawet w granicach kilku tysięcy złotych, a w drugim - mogą sięgnąć nawet kilkuset tysięcy złotych.
Konkurencyjna oferta
Przyciągnięcie turystów do obiektu agroturystycznego jest trudne, zwłaszcza, jeśli przedsiębiorca debiutuje w tej roli. Na rynku nie brakuje wszelkiego rodzaju ofert agroturystycznych w atrakcyjnych regionach Polski. Przebicie się przez nie jest co najmniej trudne, ale realne. Można przyciągnąć do siebie klientów:
- promocyjną, niską ceną - można ustalić niższą stawkę za pobyt na dłuższy czas, poza szczytem sezonu lub dla większej grupy osób;
- domowymi posiłkami przygotowanymi ze zdrowych produktów pochodzących z gospodarstwa właścicieli;
- możliwością uczestniczenia w życiu gospodarstwa rolnego, poznawania pracy na roli, zwyczajów i kultury na terenach wiejskich;
- zapewnieniem atrakcji dodatkowych - jazdy konnej, spływów kajakowych, grzybobrania, wędkowania, jazdy na quadach itp.
Bardzo istotna jest lokalizacja gospodarstwa agroturystycznego w rejonie atrakcyjnym turystycznie. Przy złej pogodzie turysta może wsiąść w samochód lub w inny pojazd i pojechać do większego miasta do aquaparku, zwiedzać muzea czy do kina. Dużą zaletą lokalizacyjną dla agroturystyki są ciekawe miejsca związane z historią rejonu, znajdujące się w pobliżu.
Jak przystosować gospodarstwo?
Posiadając gospodarstwo rolne lub kupując je wraz z działką, należy w kolejnym kroku przystosować jego budynki do potrzeb turystów przyjeżdżających do nas na wczasy agroturystyczne.
Pokoi w gospodarstwie nie powinno być zbyt dużo, ale warto zadbać o to, aby każdy z nich posiadał prywatną łazienkę. Wysoki standard wyposażenia, ale w wiejskim stylu będzie idealnym połączeniem.
Wokół domu można zorganizować miejsce do grillowania, plac zabaw dla dzieci, parking dla gości oraz wypożyczalnię rowerów.
Formalności związane z otwarciem działalności agroturystycznej
W świetle obowiązującego prawa, gospodarstwo agroturystyczne jest bazą noclegową, która oferuje formę wypoczynku w warunkach wiejskich. Każdy może bez problemu otworzyć taki biznes, ale trzeba pamiętać przy tym o pewnych formalnościach.
Jeśli to rolnik rozpoczyna świadczenie usług agroturystycznych w ramach swojego gospodarstwa rolnego, wówczas musi tylko zgłosić działalność w gminie oraz w urzędzie skarbowym. Odrębnym przepisom podlegają gospodarstwa agroturystyczne prowadzone przez nie-rolników. Je trzeba zgłaszać do urzędu skarbowego i urzędu gminy jako działalność gospodarczą.
Uwaga!
W przypadku gospodarstw agroturystycznych oferujących turystom nie więcej niż 5 pokoi można korzystać ze zwolnienia podatkowego.
Koszty wstępne
Kosztem ponoszonym przez inwestora przy otwieraniu gospodarstwa agroturystycznego będzie niewątpliwie dostosowanie posiadanego lub kupionego obiektu do konkretnych warunków, jakie chcemy zaoferować turystom.
Koszty remontu czterech pokoi z prywatnymi łazienkami, wraz z zakupem pełnego wyposażenia to około 25-35 tys. zł. Do tego trzeba doposażyć domową kuchnię i stworzyć jadalnię dla gości - koszty 10-15 tys. zł. Dużo może nas kosztować przygotowanie terenów rekreacyjnych oraz zakup dodatkowego wyposażenia np. rowerów czy kajaków. To suma od 15 tys. zł wzwyż.
Atrakcyjna oferta gospodarstwa agroturystycznego zapewni właścicielom zwrot inwestycji szacowanej na około 65 tys. zł w ciągu kilku kolejnych lat.