Praca zawodowa zajmuje nam coraz więcej czasu. Spędzamy w niej już nie po 8 godzin dziennie, ale znacznie dłużej. Najwięcej pracują osoby prowadzące własną działalność gospodarczą. Nie mają one czasu na gotowanie sobie posiłków, dlatego często sięgają po tzw. fast foody, co negatywnie odbija się na ich zdrowiu i wadze. Problem otyłości lub nadwagi według szacunków Instytutu Żywności i Żywienia dotyka już ponad 60 proc. mężczyzn i 50 proc. kobiet. Przejście na dietę jest wymagającym zaangażowania zadaniem, a na to wielu z nas nie ma zwyczajnie czasu. Pojawia się dlatego szansa na uruchomienie intratnego biznesu, w postaci cateringu dietetycznego z dostawą pod drzwi. Na czym to polega?
Pojęcie cateringu dietetycznego
Dieta wymaga przyrządzania sobie zwykle samodzielnie kolejnych posiłków w ciągu dnia zgodnie z ustalonym programem żywienia - przez siebie lub z udziałem dietetyka. Obowiązki te może przejąć od nas zewnętrzna firma. Catering dietetyczny to nic innego, tylko dostarczanie niskokalorycznych, zdrowych posiłków klientom. Firma specjalizująca się w oferowaniu gotowych dań może odnieść sukces na rynku, zwłaszcza obierając za docelowych klientów osoby zapracowane, które walczą z nadwagą i otyłością. Zamawianie zdrowych posiłków z dostawą do domu jest na pewno wygodne, a jeśli przy tym są one smaczne i sprzyjają gubieniu zbędnych kilogramów, jest to sytuacja wręcz idealna.
Korzystając z usług cateringu dietetycznego, otrzymujemy założoną wcześniej liczbę posiłków w gotowych pudełkach. Wystarczy je otworzyć i zjeść. Ewentualnie czasem trzeba podgrzać główny posiłek i gotowe. Jest to tak zwana dieta pudełkowa, która zrobiła już karierę w Europie Zachodniej i za oceanem. Przydaje się dla osób zabieganych, zapracowanych, które nie mają siły, czasu, albo ochoty na to, aby gotować zdrowo, ale jednocześnie chcą schudnąć.
Jak założyć firmę oferującą catering dietetyczny?
Proces założeniu działalności gospodarczej w postaci cateringu dietetycznego będzie polegał na zarejestrowaniu firmy w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej lub w Krajowym Rejestrze Sądowym, jeśli firma od razu ma funkcjonować jako spółka z osobowością prawną. Jeśli zamierzamy zatrudniać pracowników, a prędzej czy później będzie to konieczne, trzeba powiadomić o tym fakcie Zakład Ubezpieczeń Społecznych.
Do uruchomienia firmy cateringowej konieczne jest spełnienie warunków określonych w Ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Niezbędne będzie uzyskanie zgody sanepidu na prowadzenie takiej działalności. W tym celu należy złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów produkujących lub wprowadzających do obrotu żywność do powiatowej stacji SANEPIDu.
Gdzie otworzyć firmę?
Największe szanse na sukces firmy cateringu dietetycznego mają ci przedsiębiorcy, którzy założą ją w dużym lub średniej wielkości mieście, gdzie jednocześnie nie funkcjonuje zbyt wiele tego rodzaju działalności. Najlepiej sprawdzić w internecie, ile jest firm oferujących dietę pudełkową. Jeśli nie jest ich zbyt wiele w pożądanej przez nas lokalizacji, możemy spróbować otworzyć taki biznes.
Konieczne będzie wynajęcie dla firmy pomieszczenia o charakterze gastronomicznym. Powinno mieć ono co najmniej 50-100 mkw. Musi się zmieścić w nim stół do przygotowywania posiłków, chłodnia, a także piec i kuchnia - gazowa lub elektryczna. Do tego dobrze by było, aby miał magazynek, w którym będziemy trzymać zapasy. Wynajęcie takiego lokalu w większym mieście kosztuje około 2-3 tys. zł miesięcznie. Nie jest wymagane, aby lokal znalazł się w centrum miasta. Wystarczy, aby był w jego granicach i miał dogodny dojazd do centrum, gdzie często będziemy mieć klientów zamawiających catering dietetyczny z dostawą pod drzwi.
Za wyposażenie lokalu trzeba zapłacić od 20 do nawet 40 tys. zł. Najmniej wydamy, jeśli wynajmiemy lokal po gastronomii - byłą restaurację lub bar.
Oferta cateringu dietetycznego
Firma cateringowa oferująca posiłki dietetyczne powinna postawić na dobrą ofertę. Nie mogą to być dowolne, domowe posiłki, które trafią do rąk klienta. Musi mieć on pewność, że są one dobrze zbilansowane i niskokaloryczne, aby móc tracić zbędny tłuszcz. W ekipie firmy cateringu dietetycznego powinien pracować wykwalifikowany dietetyk, z którym klient będzie mógł się spotkać i wybrać dla siebie odpowiednią dietę - 1000 kcal, 15000 kcal, dietę wysokobiałkową, dietę kopenhaską, śródziemnomorską, wegetariańską czy bezglutenową. Będzie to dodatkowy atut oferty firmy cateringu dietetycznego.
Posiłki zawsze powinny być pakowane w estetyczne pudełka czy pojemniki i dostarczane o poranku pod drzwi klienta w kartonie lub w torbie termoizolacyjnej. Ważne jest, aby prezentowały się smakowicie i estetycznie na talerzu klienta. Przy firmie cateringu dietetycznego trzeba zainwestować w opakowania na posiłki oraz w samochód, najlepiej z chłodnią, którym będziemy dostarczać pakiety do klientów. Zakup takiego używanego pojazdu to koszt rzędu około 20 tys. zł.
Ile można zarobić?
Wszystko zależy od popularności oferty firmy cateringu dietetycznego. Jeśli zgromadzimy co najmniej 50 klientów, którym regularnie będziemy dostarczać posiłki codziennie, to miesięczny przychód może wynieść nawet 60 tys. zł. 7 dni diety, po 5 posiłków dziennie kosztuje około 300-350 zł. Od tego trzeba odliczyć koszty wynajmu lokalu, opłat za media, koszty nabycia produktów spożywczych - obowiązkowo wysokiej jakości od sprawdzonych dostawców oraz koszty zatrudnienia pracowników.