W takiej sytuacji można założyć firmę, zarabiać na niej i spełniać się zawodowo w zawodzie, który się lubi. Jak zacząć w biznesie polegającym na własnoręcznym robieniu wypieków na zamówienie?
Personalizowane torty, maleńkie babeczki, czy inne słodkości, robione na zamówienie, to jeden z pomysłów na biznes. Nie trzeba koniecznie być cukiernikiem z wykształcenia, aby móc założyć firmę zajmującą się takim przedmiotem działalności.
Można przecież zatrudnić odpowiednie ku temu osoby, ale pociąga to za sobą koszty. Najlepiej więc założyć podobny biznes mając jakiekolwiek pojęcie o robieniu wypieków. Nawet jeśli nie mamy wrodzonych zdolności do tego, zawsze możemy iść na specjalistyczny kurs i zdobyć niezbędne ku temu umiejętności. Najważniejsze jest to, aby mieć jakiekolwiek pojęcie o pieczeniu i się tym pasjonować.
Rozpoznanie rynku
Podobnie jak w przypadku każdej innej działalności i w tym przypadku pierwszym krokiem na drodze ku otwarciu działalności gospodarczej w zakresie pieczenia słodkości, będzie rozpoznanie rynku.
Masz pomysł na biznes i szukasz finansowania?
Znajdzie je dla Ciebie Pani Agnieszka »
Trzeba sprawdzić, jak wiele podobnych przedsiębiorstw już działa na lokalnym rynku. Można również pokusić się o skontrolowanie, jak wygląda rynek wypieków na zamówienie w Internecie. Być może kanał zdalny dystrybucji naszych słodkości będzie dla nas najbardziej odpowiedni przy rozwijaniu działalności gospodarczej. Na przykład, gotowe figurki z masy cukrowej na tort czy babeczki można sprzedawać na własnej stronie internetowej, albo korzystając z serwisów aukcyjnych, zwiększać tym samym zasięg oddziaływania swojej firmy.
Konkurencją pośrednią dla przedsiębiorstwa zajmującego się własnoręcznymi wypiekami na zamówienie, będą wszelkiego rodzaju cukiernie i ciastkarnie. Jeśli jednak przyjmiemy zdalny sposób dystrybucji swoich wypieków i słodkości, bez otwierania ku temu stacjonarnego sklepu, cukiernie nie będą bezpośrednim zagrożeniem dla startu i rozwoju naszej działalności.
Od czego zacząć?
Najprostszym sposobem na rozpoczęcie działalności w dziedzinie cukierniczej, będzie zorganizowanie jej we własnym domu, zwłaszcza, jeśli dysponujemy dużą kuchnią i większością narzędzi umożliwiających pieczenie i robienie słodkości na zamówienie.
Potrzebujesz biznesplanu? Pomoże Ci nasz ekspert »
Dzięki temu poniesiemy minimalne koszty na starcie działalności, zakładając, że wszystkim zajmiemy się samodzielnie, a nie będziemy musieli zatrudniać do tego celu inne osoby. W przeciwnym wypadku konieczne będzie wynajęcie odpowiedniego lokalu na potrzeby tworzenia wypieków i pracowni cukierniczej, jej wyposażenie, urządzenie i zapewnienie standardów zgodnych z wytycznymi SANEPID-u i Państwowej Straży Pożarnej. W domu spełnienie tych warunków będzie znacznie prostsze, choć również rzecz jasna konieczne.
Formalne rozpoczęcie wykonywania działalności wymaga jej rejestracji w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Jeśli zamierzamy prowadzić taką działalność, przynajmniej na początku, we własnym domu, należy we wniosku CEIDG-1 wpisać swój adres domowy. Następnie trzeba będzie zakupić wszystkie niezbędne narzędzia i produkty do wykonywania wypieków na zamówienie. Powinniśmy również określić zakres działalności. Czy zamierzamy piec ciasta na zamówienie, torty okolicznościowe, babeczki, czy też będziemy specjalizowali się w figurkach i elementach na torty wykonanych z masy cukrowej.
Torty angielskie, właśnie pokryte masą cukrową lub lukrem plastycznym, są efektowne i można je w prosty sposób spersonalizować i dopasować do wymagań klientów. Takie torty cieszą się w Polsce rosnącym zainteresowaniem.
Biznes gastronomiczny wymaga zezwolenia ze strony Sanepidu.
Aby uzyskać zezwolenie należy spełnić warunki:
- Personel musi posiadać książeczkę sanitarno-epidemiologiczną,
- Lokal musi mieć w części kuchennej wysokości co najmniej 3,3 metra, a w pozostałych częściach co najmniej 2,5 metra,
- Konieczne jest wydzielenie pomieszczeń do mycia naczyń, do dezynfekcji i wyparzania jaj,
- Posiadanie atestowanych przez PZH sprzętów, mających kontakt z żywnością.
Koszty wstępne
Przy rozpoczynaniu działalności gospodarczej prowadzonej w domu koszty wstępne poniesione przez młodego przedsiębiorcę będą niewielkie. Należy zaopatrzyć się bowiem w przedmioty i narzędzia, które każda pani domu posiada we własnej kuchni. Między innymi będą to:
- Stolnica i wałek
- Mikser
- Robot wieloczynnościowy
- Blachy do pieczenia ciast wraz z tortownicą
- Piekarnik
- Foremki na babeczki
- Szpryca
- Foremki do wycinania masy cukrowej i kształtowania jej
- Miski, łyżki itp.
Na start wystarczy tak właściwie kilka tysięcy złotych kapitału, aby kupić niezbędne sprzęty i produkty spożywcze niezbędne do pieczenia i wykonywania słodkości. Chcąc sprzedawać je przez Internet, należy stworzyć albo własną stronę internetową, co będzie kolejnym kosztem rzędu 2-3 tys. zł, albo też prowadzić ich sprzedaż przez serwis aukcyjny.