Placówki restauracji McDonald`s serwującej fast foody są zlokalizowane na całym świecie. W praktyce nie ma możliwości, aby dana osoba sama założyła swój własny McDonald`s, bowiem to firma zajmuje się wyszukiwaniem miejsc na nowe restauracje i ich budową. Przedsiębiorca może skorzystać jedynie z franczyzy i stać się operatorem restauracji McDonald`s.
Na franczyzę restauracji McDonald`s przedsiębiorca musi posiadać środki finansowe własne w kwocie minimum 1,2 mln zł.
Dla kogo franczyza?
Zgodnie z polityką prowadzoną przez firmę McDonald`s, franczyza oferowana jest wyłącznie osobom fizycznym, na już działające i prowadzone restauracje, nie zaś na nowe obiekty. Te są uruchamiane przez McDonald`s lub już funkcjonujących w ramach systemu franczyzowego franczyzobiorców.
Wymogiem stawianym przedsiębiorcom jest to, aby franczyzobiorca McDonald`s osobiście zarządzał swoją restauracją i nie prowadził żadnych innych interesów, które wymagałyby ciągłego zarządzania i nadzoru.
Na prowadzenie każdej restauracji McDonald`s zawiera osobną umowę franczyzy, bez względu na to, czy franczyzobiorca już współpracuje z marką czy też nie. Umowa podpisywana jest na ogół na czas oznaczony 20 lat.
Co uzyskuje franczyzobiorca?
Decydując się na podpisanie umowy franczyzy z restauracją McDonald`s, franczyzobiorca uzyskuje prawo do działania pod znaną marką McDonald`s i do korzystania z wyznaczonego obiektu, w którym zlokalizowana jest restauracja. Ma dostęp do szkoleń, materiałów szkoleniowych, stałych konsultacji i pomocy w prowadzeniu restauracji oraz w zakresie działań PR. Może korzystać z pomocy firm serwisowych i usługodawców McDonald`s oraz ze sprawdzonych źródeł zaopatrzenia, które podlegają stałej kontroli jakości. Franczyzobiorca bierze udział w ogólnopolskich programach i akcjach marketingowych oraz korzysta ze wsparcia wyspecjalizowanej agencji marketingowej.
W zamian zobowiązuje się on do:
- stosowania określonych produktów żywnościowych i napojów
- przestrzegania ustalonych receptur McDonald`s
- stosowania określonych procedur produkcji i kontroli oraz zasad prowadzenia rachunkowości
- stosowania określonego wyposażenia, wzorów, kolorystyki, urządzeń reklamowych, dekoracji wnętrza i umeblowania
Koszty franczyzy McDonald`s
Uczestnictwo w systemie franczyzowym McDonald`s wiąże się dla przedsiębiorcy z koniecznością poniesienia pewnych kosztów. Wśród nich wymienia się opłatę wstępną, będącą wydatkiem jednorazowym, oraz opłaty miesięczne, jakie franczyzobiorca ponosi podczas całego okresu trwania umowy z McDonald`s. Franczyzobiorca nie dzieli się z McDonald`sem swoim zyskiem wypracowanym w toku działania jego restauracji.
Na franczyzę restauracji McDonald`s przedsiębiorca musi posiadać środki finansowe własne w kwocie minimum 1,2 mln zł.
Część przeznaczana jest na opłaty i zakup wyposażenia restauracji, a część jest rezerwą finansową. Wstępna opłata licencyjna wynosi 45 tys. dolarów, a kaucja gwarancyjna 15 tys. dolarów. Kaucja pobierana jest na zabezpieczenie przyszłych należności McDonald`s. Na zakup wyposażenia restauracji należy przeznaczyć kwotę od 2,3 do 3,8 mln zł. Na zaopatrzenie restauracji w produkty, opakowania i środki należy zarezerwować około 50 tys. zł. Do tego doliczane są koszty związane z uruchomieniem działalności i uruchomieniem restauracji.
Opłaty miesięczne na rzecz McDonald`s pobierane są za korzystanie z obiektu restauracji i wynoszą kilkanaście procent sprzedaży całkowitej. Opłata licencyjna wynosi 5 proc. sprzedaży całkowitej, a opłata marketingowa - 4,4 proc.
Koszty generuje również zobowiązanie franczyzobiorcy do reinwestowania w prowadzoną przez siebie restaurację, kiedy korporacja McDonald`s decyduje się na wprowadzenie w życie wszelkiego typu innowacji. Pociąga to za sobą konieczność zakupu urządzeń i wyposażenia, czy przeprowadzenia zmiany systemu produkcji i obsługi klienta w restauracji franczyzobiorców.
Jak zostać franczyzobiorcą?
Skorzystaj
z dodatkowego finansowania
dla firm.
Dowiedz się więcej »
Aby otworzyć własną restaurację McDonald`s należy zostać franczyzobiorcą korporacji. Jest to możliwe poprzez złożenie aplikacji wraz z CV i listem motywacyjnym. Dokumenty należy przesłać do biura McDonald`s Polska pocztą tradycyjną lub w wersji elektronicznej. Następnie odbywa się spotkanie z działem Franczyzy i wstępna weryfikacja kandydata. Jeśli przejdzie on ją pomyślnie, ma miejsce spotkanie z Działem Finansowym, który weryfikuje środki finansowe posiadane przez kandydata. Kolejnym krokiem jest trzydniowa praktyka w restauracji McDonald`s i ocena kandydata. Jeśli wszystko okaże się w porządku, jest on zapraszany na spotkanie z przedstawicielami kierownictwa McDonald`s, podczas którego następuje ostateczna rozmowa kwalifikująca do etapu szkolenia w restauracjach. Po szkoleniach kandydatowi przedstawia się ofertę franczyzy i może on zawrzeć z McDonald`s umowę. Po dokonaniu opłat przewidzianych w umowie franczyzy, franczyzobiorca może przejąć restaurację. Cały proces trwa około 15 miesięcy, z czego najwięcej czasu zajmuje szkolenie. Praktyki i szkolenia w restauracji przez franczyzobiorcę są możliwe do przeprowadzenia po zawarciu stosownej umowy i uzyskaniu od przedsiębiorcy zaświadczenia sanitarno-epidemiologicznego dopuszczającego do pracy w gastronomii.
Szkolenie w restauracji związane jest z obowiązkiem wpłaty kaucji za udostępnione materiały szkoleniowe w wysokości 5 tys. zł, która podlega zwrotowi bez względu na ostateczny wynik rekrutacji.