
Pracodawcy mają wiele zobowiązań wobec zatrudnianych przez siebie pracowników. Nie chodzi tu tylko o wypłatę wynagrodzenia czy zapewnienie urlopu, ale również o kreowanie takich warunków pracy, aby były one bezpieczne i higieniczne. Zgodnie z prawem, pracodawca musi zapewniać podwładnym w określonych warunkach posiłki profilaktyczne. W jakim terminie?
Posiłki profilaktyczne dla pracowników wykonujących pracę na dworze, na otwartej przestrzeni, przysługują w okresie zimowym, tj. od 1 listopada do 31 marca. Pracodawca zapewnia je na własny koszt.
Od 1 listopada do 31 marca
Pracownicy otrzymują na koszt pracodawcy posiłki profilaktyczne w terminie od 1 listopada do 31 marca, ponieważ w ten sposób określany jest okres zimowy w przepisach. Właściwie zbiega się to w czasie z chłodną aurą na zewnątrz, która jest uciążliwa dla pracowników wykonujących swoje zadania zawodowe na dworze.
Dla kogo posiłki profilaktyczne?
W okresie zimowym pracodawca powinien zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy zatrudnieni są i wykonują pracę związaną z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni. Warunkiem uzyskania posiłku profilaktycznego na koszt pracodawcy jest sytuacja, w której wydatek energetyczny pracownika w ciągu zmiany roboczej wynosi:
- powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn,
- powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Co więcej, na prawo do posiłków profilaktycznych nie ma żadnego wpływu pogoda - temperatura powietrza, nawet jeśli jest wysoka jak na okres zimowy, nie może spowodować zwolnienie pracodawcy z obowiązku żywienia podwładnych.
Profilaktyczne napoje
Pracodawca ma obowiązek zapewniania pracownikom nie tylko profilaktycznych posiłków, ale również profilaktycznych napoi. Przysługują one podwładnym bez względu na porę roku, jeśli wydatek energetyczny w czasie zmiany roboczej u pracownika wynosi powyżej:
- 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn,
- 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.
Właściwie więc przez cały rok przy pracy fizycznej pracownicy powinni mieć zapewnione napoje. Jeśli jednak wydatek energetyczny przy pracy jest mniejszy, niż wskazane powyżej, to konieczność zapewnienia napojów pracownikowi zatrudnionemu na otwartej przestrzeni warunkuje temperatura powietrza. Przy temperaturze niższej niż 10 stopni Celsjusza lub wyższa niż 25 stopni Celsjusza pracownikowi przysługują napoje profilaktyczne.