Sanepid, czyli Państwowa Inspekcja Sanitarna, zajmuje się zadaniami z zakresu zdrowia publicznego, jak i sprawowaniem kontroli i nadzoru nad warunkami higieny w różnych dziedzinach życia. Istnieje wiele zawodów, których wykonywanie powinno być poprzedzone przeprowadzeniem przez pracownika badań sanepidowskich. W których profesjach jest to obowiązkowe?
Wszyscy pracownicy branży spożywczej, mający kontakt z żywnością na jakimkolwiek etapie jej produkcji, powinni odbyć obowiązkowe badania sanepidowskie przed dopuszczeniem ich do pracy.
Dla kogo badania sanepidowskie?
Badania sanepidowskie, czyli sanitarno-epidemiologiczne, pozwalają na wykrycie, czy dana osoba nie jest nosicielem chorób pasożytniczych lub zakaźnych. Wykonanie takich badań jest obowiązkowe dla wszystkich pracowników mających kontakt z żywnością - w lokalach gastronomicznych, w sklepach spożywczych oraz w innych, podobnych miejscach.
Fakt wykonania badań sanepidowskich potwierdza wydanie imiennej książeczki sanepidowskiej, czyli książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Stanowi ona dokument, który zaświadcza, że taka osoba jest zdrowa i nie jest nosicielem żadnych chorób zakaźnych lub pasożytniczych.
Na czym polegają badania w sanepidzie?
W celu wykonania badań sanepidowskiej należy wybrać się do Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Tam wykonywane są badania. Pacjent musi dostarczyć do sanepidu próbki kału, w trzech probówkach, które otrzymuje się w Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Przed wizytą warto zadzwonić do inspekcji i dowiedzieć się, w jakie dni przyjmują materiał do badań. W momencie oddawania próbki do laboratorium każda osoba jest informowana, jaki będzie czas oczekiwania na wyniki.
Podczas analizy kału pacjenta diagnozowane jest, czy taka osoba jest zdrowa i nie jest zakażona:
- prątkami gruźlicy,
- pałeczkami duru brzusznego,
- pałeczkami duru rzekomego A, B i C,
- pałeczkami z rodzaju Salmonella i Shigella,
- innymi czynnikami chorobotwórczymi, które nie pozwalałyby na pracę przy żywności.
Po otrzymaniu wyników z sanepidu pacjent udaje się z nimi do lekarza medycyny pracy, który może zlecić po wykonaniu wywiadu, dodatkowe badania. Jeśli nie istnieją żadne przeciwwskazania, a badania sanepidowskie wykazują, że taka osoba jest zdrowa, lekarz wypisze orzeczenie o braku przeciwwskazań do wykonywania pracy przy żywności.